Bir çoğumuz sabah kahvaltılarında, meze olarak ya da kimi gıdaların yanında istisnasız olarak peynir tüketiriz. Gerek içerdiği besin değerleri gerekse kendilerine has tatlarıyla ve kokularıyla, herkesin kendine ait bir favorisi de bulunur. Ülkemiz ve dünya üzerinde gerek geleneksel, keza endüstrinin gelişmesi ile endüstriyel yöntemlerle üretilen birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de yapımı Fransa’ya ait olan, mahzende bekletilerek yapılan rokfor peyniridir. İsmi gibi birçok özelliğiyle dünya çapında üne kavuşmuştur.
Bizde başlangıcından bitişine kadar derin bir hikayesi olan bu peyniri bir de yakından inceleyelim istedik.
Rokfor peynirinin en orijinal parçası ve olmazsa olmazı içeriğindeki küftür. Çavdar ve buğday unu, sirke ve maya ile fermente edilerek karıştırılıp güzelce yoğrulur. Hamur kıvamına geldiğinde pişirilir. Hazırlanan ekmekler mağaralarda belirli ısı ve nem değerleri sabit tutularak bir buçuk ay kadar bekletilir. Bir buçuk ay sonunda istenilen kıvama gelen ekmekler küfleri ile mağaralardan alınarak toz haline getirilir ve işlem tamamlanır.
Gerçek rokfor peyniri yapılışına bakacak olursak;
Peynirin içinde bulunan küfler mavi renklidir ve homojen bir dağılım söz konusudur.,
Şayet küflü yüzeyler mavi dışında bir renk içeriyorsa bu peynir ya rokfor değildir. Ya da bozulmuştur.
Gerçek peynirimiz asla sertleşmez. Yapısı her zaman yumuşak ve tereyağı kadar yumuşacık tır. Aldığımız peynir sertleşti ise bu yine onun organik olmadığının bir göstergesidir.
Peynirimizin rengi Hatay kanunlarının içi gibi sarı, kabuk kısmı ince ve kendine ait tadı ve aroması leziz bir tat içerir.
Anavatanı olan Fransa’ da adından da anlaşılacağı üzere Fransızlar peyniri en çok şarap yanında meze olarak tüketirler. Kahvaltı öğünlerinde sadece tadımlık olarak tüketilen peynir ise gurmelerin ve tadım yapmayı seven herkese hitap eden müthiş bir lezzettir.
Yapımı sebebiyle bir hayli pahalı olan peynir, genellikle lüks restoranlarda tereyağı yanında sunularak ikram edilir.
Fransız yapımı salata ve kanepelerin içlerine konularak harika aromalar elde edilir.
Tavuk ve etlerin üzerine eritilerek sos olarak da kullanılması oldukça cazip seçenekler arasında yerini alır.
Rokfor Peyniri Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?